11 voetballers met een tragisch levensverloop

Profvoetballers op het hoogste niveau hebben een mooi leven: een hoog inkomen, veel luxe en hun hobby werd hun beroep. Maar profvoetballers zijn ook maar mensen, die hun problemen hebben. Zo zijn er een heleboel voetballers die zwarte sneeuw zagen in hun leven, harde klappen te verwerken kregen of vroegtijdig heengingen.

George Best

George Best © EPA

"Ik heb een boel geld uitgegeven aan drank, vrouwen en snelle auto's. De rest heb ik verbrast." Aan het woord is George Best, het schoolvoorbeeld van iemand die zichzelf verloor in het web van drank en vrouwen. Een levertransplantatie en meerdere straffen voor rijden onder invloed brachten geen soelaas voor de ex-ster van Manchester United. "In 1969 zweerde ik vrouwen en drank af. Het waren de ergste 20 minuten van mijn leven." Best werd 59 jaar.

Paul Gascoigne

Paul Gascoigne © EPA

Wie zich enkel de flegmatieke voetballer herinnert, zal verbaasd opkijken als hij deze voormalige ster nu terugziet. Gascoigne is zwaar afgetakeld, door drank en drugs. Net als zijn landgenoot Best kon hij niet weerstaan aan alle verleidingen. Verwoede pogingen om hem van zijn verslaving af te helpen brachten geen soelaas, hij belandde al enkele keren in het ziekenhuis.

Fernando Ricksen

Fernando Ricksen © EPA

De Nederlander deed zijn geld op aan drank, drugs en stripclubs, maar dan moest de grootste klap nog komen. Hij werd getroffen door de vreselijke spierziekte ALS. Langzaam maar zeker takelt hij af. Spreken lukt nog amper, zich verplaatsen is moeilijk. Ricksen weigert echter op te geven en wil de ziekte overwinnen.

Robert Enke

Robert Enke © EPA

De Duitser was één van de betere doelmannen van zijn land en was bijgevolg enkele keren international. Op privévlak had hij het echter moeilijk. Zijn dochter Lara, die in 2004 geboren werd, stierf aan een aangeboren hartafwijking. In 2009 adopteerden Enke en zijn vrouw nog een meisje, maar amper enkele maanden later beroofde de doelman zichzelf van het leven door voor een trein te springen. Zijn vrouw maakte nadien bekend dat Enke al sinds 2003 aan depressies leed.

Marc Baecke

Marc Baecke © Belga

Eén van de beste Belgische linksachters in zijn periode, die zowat zijn hele carrière bij Beveren speelde. Hij kwam 15 keer uit voor de Rode Duivels en was aanwezig op het WK '82. Baecke verloor enkele jaren geleden zijn been als gevolg van een infectie. Hij stierf op 21 januari 2017 op 60-jarige leeftijd, als gevolg van een slepende ziekte.

Maxime Lestienne

Maxime Lestienne © mr3002 / Shutterstock, Inc.

Hoe snel een leven kan omslaan, ervoer Maxime Lestienne vorig seizoen. De flankspeler was uitstekend aan het seizoen begonnen, maar verloor dan plots zijn moeder. Amper enkele weken later stierf ook zijn vader. Lestienne zakte helemaal weg en kwam de klap maar moeilijk te boven. Afgelopen zomer trok hij naar Rubin Kazan, waar hij nog maar negen keer speelde.

Tony Adams

Tony Adams © EPA

Op het veld een harde werker, maar daarnaast bleek hij een alcoholverslaving te hebben. Dat kon hij lang geheimhouden. Het lekte pas uit in 1996 nadat zijn huwelijk op de klippen liep om die reden. Enkele jaren eerder kreeg hij een celstraf na een dronken rit. Adams zat in 1990 drie maanden in de cel voor rijden onder invloed. Ondertussen heeft hij het zuipen en feesten ingeruild voor pianospelen en het lezen van poëzie en filosofie.

Andy van der Meijde

Andy van der Meijde © EPA

Eén van de meest kleurrijke figuren uit het topvoetbal. Van der Meijde schoot als een komeet naar de top, maar raakte verslaafd aan seks, drank en drugs. De Nederlander vertoefde in zijn Everton-periode ook in de meest louche buurten van Liverpool. "Ik nam coke en drank en feestte zeven dagen in de week." Dit alles kostte hem zijn huwelijk en carrière. Zijn leven wordt wel verfilmd.

Koen Persoons

Koen Persoons © Belga

Soms kom je in een negatieve spiraal terecht die maar blijft duren. Het overkwam Koen Persoons van Sporting Lokeren. Maar hoeveel miserie kan een mens aan? Het begon in 2008 toen zijn pasgeboren neefje, het zoontje van zijn zus, kort na de bevalling overleed aan een open rug. Amper een jaar later lag Koen's broer na een verkeersongeval vijf weken lang in coma en hing zijn leven aan een zijden draadje. In juli 2010 verloor de middenvelder zijn pasgeboren zoontje Jules, toen hij na amper 25 weken zwangerschap ter wereld kwam en in 2013 overleed Koen's zus aan een enorme druk op de hersenen waarvan de dokters de oorzaak niet konden vinden. Gelukkig was er ook nog geluk weggelegd voor Koen en zijn vrouw Melanie die met Jerome, Lou en Remi alsnog hun kinderwens in vervulling zagen gaan.

Thomas Buffel

Thomas Buffel © Belga

Eind 2013 was het nog een en al vreugde ten huize Buffel toen Stephanie en Thomas hun tweeling Fausto en Maceo mochten verwelkomen. Maar enkele maanden later was daar de klap...Na hevige buikpijnen verbleef Stephanie enkele maanden in het ziekenhuis, waarna het verdict van darmkanker viel. Het werd een lijdensweg, want telkens ze er leek door te komen, werden er nieuwe uitzaaiingen gevonden. In juni 2016, toen het even beter ging met Stephanie, stapten de twee nog in het huwelijksbootje, maar daarna begon het bergaf te gaan. Stephanie bleef moedig strijden, maar stierf uiteindelijk in januari van dit jaar. Thomas blijft met de amper drie jaar oude tweeling achter.

Danny Boffin

Danny Boffin

Ooit maakte de ex-Rode Duivel het mooie weer bij Sint-Truiden, Anderlecht en FC Metz, maar tegenwoordig zit Danny Boffin op zwart zaad nadat hij zich tot drie maal toe in de luren liet leggen. Het begon allemaal in de periode dat hij in Metz aan de bak kwam en investeerde in een bouwproject in Rijsel. Helaas werd er nooit een steen gelegd en bleek het bedrijf zelfs niet te bestaan: weg 500.000 euro. Terug in België startte hij, samen met een vriend, een bouwbedrijf dat plots failliet werd verklaard. Boffin was de zaakvoerder en dus werden de schulden op hem verhaald. Alsof dat nog niet genoeg was ging hij de derde keer in zee met een Japanner die 100.000 euro leende in ruil voor 5 luxewagens, maar ook ditmaal werd de Limburger opgelicht. In 2012 werd Boffin officieel failliet verklaard.

Nieuws

Meer nieuws

Het beste sportaanbod vind je op ProximusTV

Dossiers

Top