Zij aan zij op het veld, maar hard tegen hard in het echte leven

Wie denkt dat het altijd rozengeur en maneschijn is in de voetbalkleedkamers stopt beter met lezen (of net niet). Ook stervoetballers zijn niet vrij van rivaliteit, kleinzerigheid en jaloezie. Op het veld vullen ze elkaar perfect aan, maar daarbuiten durven sommige spelers al eens harde schoppen uitdelen (en dan niet alleen tegen de bal). Hier zijn elf voorbeelden van spelersconflicten.

Dimitri Payet/Florian Thauvin

Dimitri Payet/Florian Thauvin © Shutterstock-Belga

Dimitri Payet en Florian Thauvin lijken het vandaag goed te kunnen vinden bij Olympique Marseille, maar dat was ooit anders. Tijdens een match van OM tegen Rennes in februari 2015 reageerde Thauvin op een opmerking van zijn ploegmakker met een bulderende "klootz..." die bovendien nog eens vereeuwigd werd op beeld door alle camera's. Payet gaf toe dat na dit incident de relatie tussen hen beide naast het veld toch wat bekoeld was.

John Terry/Wayne Bridge

John Terry/Wayne Bridge © EPA

Deze twee zullen nooit gezellig samen een reisje boeken. De vermaarde Chelseaverdediger, John Terry, is een graag geziene figuur in de wereld van de roddelpers. Na zijn racistische uitspattingen tegenover voetballer Anton Ferdinand papte de bad boy van de Bleus ook nog eens aan met Vanessa Perroncel, de partner van zijn vriend en teamgenoot Wayne Bridge. Terry zelf kwam er goed vanaf, zijn vrouw vergaf hem zijn misstap, maar de onfortuinlijke Wayne Bridge betaalde het gelag dubbel: hij wilde geen deel meer uitmaken van de nationale ploeg en verloor ook nog eens het hoederecht over zijn zoon.

William Gallas/Samir Nasri

William Gallas/Samir Nasri © EPA

Wat gebeurt er als je twee grote, overrijpe meloenen tegen elkaar stukslaat? Om het antwoord op deze vraag te weten, hoef je slechts te denken aan de clash tussen Gallas en Nasri tijdens een training voor het EK in 2008. "Hoe spreek je mij aan? Wie denk je wel dat je bent? Je bent nog maar twintig, ik ben je vriend niet," begint Gallas. "Maar ik ben ook jouw vriend niet", kaatst Nasri de bal terug. Enkele weken later vervoegt Nasri de rangen van Arsenal, de club waarvoor ook Gallas speelt. Behalve enkele welgemikte beledigingen wisselen de mannen geen woord met elkaar. Eind 2010, toen Gallas ondertussen voor Tottenham speelde, weigerden de mannen elkaar de hand te schudden tijdens een match tussen Arsenal en Tottenham.

Iker Casillas/Alvaro Arbeloa

Iker Casillas/Alvaro Arbeloa © EPA

Tussen Casillas (in het midden) en Arbeloa (rechts) botert het niet altijd even goed. Toen hij het doel van Real Madrid verdedigde liet Casillas zijn invloed gelden in de Madrileense kleedkamer. Een houding die hem niet in dank werd afgenomen door de rechtermiddenvelder Alvaro Arbeloa, die openlijk deelnam aan de lastercampagne tegen zijn kapitein toen Mourinho coach was. Hij steunde dan ook vol overtuiging de tweede doelman, Diego Lopez, en verkondigde aan ieder die het horen wilde dat de "heilige Iker" – die getrouwd is met sportjournaliste Sara Carbonero – informatie lekte naar de pers.

Mbaye Leye/Franck Berrier

Mbaye Leye/Franck Berrier © BELGA

Tijdens een confrontatie tussen Zulte Waregem en Genk, in 2013, vond er een hevige woordenwisseling plaats tussen Mbaye Leye en Franck Berrier nadat de Afrikaanse speler een penalty gemist had. De situatie liep uit de hand en Leye verkocht zijn ploegmaat een oorvijg die live werd uitgezonden. Aan het eind van de match zag de Senegalees witheet van woede en Julien Courtois, de commentator van VOO Foot, kon hem de volgde reactie ontlokken : "Het was geen onbezonnen actie. Verre van. Volgend jaar gaat Zulte Waregem ofwel met Mbaye Leye ofwel met Franck Berrier verder. Maar niet met alle twee." Deze clash was een gevolg van de wrevel die al ontstond toen de twee enkele jaren daarvoor samen voor Standard Luik speelden.

Karim Benzema/Hatem Ben Arfa

Karim Benzema/Hatem Ben Arfa © Shutterstock-EPA

Hoewel ze elkaar door en door kennen (ze maken deel uit van de beroemde "Génération 87", winnaars van het Europees Kampioenschap voetbal voor de -17 jarigen in 2004), ze zullen nooit de beste vrienden worden. Integendeel, ze vliegen elkaar voortdurend in de haren zoals Ben Afra toegeeft in de krant "La Provence": "Op het veld trokken we aan hetzelfde eind. De rest maakte niet veel uit. We gooiden elkaar kinderachtige dingen naar het hoofd. Soms praatten we, soms praatten we niet. Hij is geen vriend, maar ik heb niets tegen hem." Het orgelpunt van deze chaotische verstandhouding is een match van de Bleus in maart 2008 waarin Benzema weigert om op de hand te slaan van zijn ploegmaat wanneer die voor hem invalt.

Mauro Icardi/Maxi Lopez

Mauro Icardi/Maxi Lopez © SHUTTERSTOCK

Toen ze samen voor Sampdoria speelden waren Mauro Icardi en Maxi Lopez ploegmaten en vrienden maar vandaag zijn ze elkaars grootste vijand. De twee mannen deelden namelijk meer dan trainingssessies alleen. Wanda Nara, de vrouw van Maxi Lopez ging ervandoor met de ploegmaat van haar man en nam hun drie kinderen met zich mee. Mauro Icardi die intussen voor Inter speelde ging zover om de gezichten van Maxi Lopez' kinderen op zijn arm te tatoeëren en ermee te koop te lopen op sociale media.

Zlatan Ibrahimovic/Rafael van der Vaart

Zlatan Ibrahimovic/Rafael van der Vaart © SHUTTERSTOCK

In de loop van zijn carrière kreeg Zlatan Ibrahimovic het met meerdere ploegmaats aan de stok. Denk maar aan Frederik Ljunberg, Oguchi Onyewu of Jonathan Zebina. Maar zijn gespannen verhouding met Rafael van der Vaart spant toch de kroon. Tijdens een vriendschappelijke match tussen Zweden en Nederland, in augustus 2004, stort Zlatan zich net iets te enthousiast in een tackle en verbrijzelt daarbij opzettelijk de enkel van de Nederlander, zijn toenmalige ploegmaat bij Ajax Amsterdam. De gegriefde van der Vaart lucht zijn hart bij de media tot ergernis van de grote Zweed die reageert: "Kerel, als je me iets te zeggen hebt, zeg het dan in mijn gezicht en loop niet naar de pers." Even ter herinnering: van der Vaart stapte in het huwelijksbootje met de ex-vriendin van de Zweed. Dat zit er misschien ook voor iets tussen...

Lothar Matthäus/Bixente Lizarazu

Lothar Matthäus/Bixente Lizarazu © EPA

In de jaren 1990 werd Bayern München wel eens honend "FC Hollywood" genoemd omwille van het gekibbel en de verhitte uitspraken die eigenlijk niet voorbij de deuren van de kleedkamers mochten geraakt zijn. Een speler vertolkt bijzonder goed die onderhuidse spanningen: Lothar Matthäus die met verschillende ploegmaats in de clinch ging. Maar de grootste ruzie was toch die met Fransman Bixente Lizarazu, in augustus 1999, hoewel ze zich op de foto kostelijk lijken te vermaken. Tijdens een nogal viriele trainingssessie foeterden de mannen elkaar uit en raakten slaags. Een oorveeg van de Duitser werd door de Bask beantwoord met een muilpeer die de knappe Bixente als volgt verklaarde: "In de grote clubs moet je je territorium afbakenen, dat was exact wat ik deed."

Andy Cole/Teddy Sheringham

Andy Cole/Teddy Sheringham © EPA

Vijftien jaren van spanningen omwille van een geweigerde handdruk. Tijdens een interview met de Britse krant "The Independent" verklaart Cole de twist als volgt : "Begin 1995 toen, ik mijn eerste stapjes zette in het Engelse team, mocht ik hem vervangen. Hij verliet het veld en voor de ogen van 60 000 toeschouwers weigerde hij mij de hand te schudden. Vanaf dat moment wist ik dat we het nooit met elkaar zouden kunnen vinden. Twee jaar later kwam hij naar Manchester United waar ik toen ook speelde. We hebben nooit een woord gewisseld. Ik heb hem vijftien jaar lang gehaat." In februari 1998 wordt de stilte tussen de twee mannen eindelijk verbroken, maar niet in positieve zin. Sheringham verwijt Cole luidkeels een fout die geleid heeft tot het doelpunt van Bolton tegen de Red Devils (1-1).

Franck Ribéry/Yoann Gourcuff

Franck Ribéry/Yoann Gourcuff © Shutterstock-Belga

Het is allesbehalve een geheim dat Ribéry en Gourcuff het nooit goed met elkaar konden vinden in het Franse team onder leiding van Raymond Domenech. Ribéry was jaloers op de snel rijzende ster van Gourcuff en begon een genadeloze psychologische oorlog tegen de ex-Bordelees. Daarbij sleepte hij enkele grote namen mee in zijn kielzog zoals Patrice Évra, Nicolas Anelka en Florent Malouda. Pierre Ménès, journalist voor Canal+, omschreef de animositeit die enkele Bleus voor Gourcuff koesterden als volgt : "Wat de groep, of een deel van de groep, Gourcuff heeft aangedaan is ronduit onrechtvaardig, daar bestaan geen woorden voor... Het is racisme tegen een blanke."

Nieuws

Meer nieuws

Het beste sportaanbod vind je op ProximusTV

Dossiers

Top