Deze trainers durven zich al eens te laten gaan

Trainers vind je in alle soorten en maten. Allen zijn ze gebeten door de voetbalmicrobe en proberen ze tactisch hun tegenstrever de loef af te steken. Maar de ene gaat daarin al wat verder dan de andere en gaat als een gek tekeer langs de lijn. Wij zetten elf trainers op een rij die zich net iets teveel laten meeslepen in het spel.

Paulo Di Canio

Paulo Di Canio © EPA


Als speler was de grillige Italiaan al omstreden, wegens zijn sympathie voor het fascisme en agressief gedrag op het veld. Maar als trainer liet hij zich onder meer opmerken bij Swindon Town. Daar haalde hij zijn doelman ooit na 21 minuten van het veld en nam hij ontslag na een promotie naar derde klasse. Enkele dagen na die bekendmaking brak hij in bij de club om 'nog enkel spullen op te pikken'. Ook zijn avontuur bij Sunderland was geen succes. Door zijn eerdere harde politieke uitspraken stapte de vice-voorzitter van de club meteen na zijn aanstelling op. Maar toen hij maar liefst veertien nieuwe spelers aantrok en een pak sterkhouders de laan uitstuurde, werd hij uiteindelijk ontslagen.


Guy Luzon

Guy Luzon © Belga


In mei 2013 liet Standard verrassend weten niet verder te gaan met Mircea Rednic. De Israëliër Guy Luzon werd verrassend zijn opvolger. De man, die aanvankelijk enkel Hebreeuws sprak, hield het meer dan een seizoen vol, maar meer dan met sportieve prestaties maakte hij indruk met zijn extravagante gedrag naast de lijn. Een fanatieke gek wordt hij wel eens genoemd, zoals hij springt, rent, provoceert aan de zijlijn. Ook bij Charlton Athletic maakten ze later kennis met de gekke Luzon.


José Mourinho

José Mourinho © EPA


The Special One, zo doopte de Portugees zichzelf. En die bijnaam doet hij alle eer aan. De eigenwijze coach weet steeds te verrassen, maar liet zich ook al enkele keren negatief opmerken met opvallend gedrag. Zo stak hij als Real-coach ooit een vinger in het oor van de assistent van Barcelona en schoffeerde hij al meermaals een journalist. Desondanks zijn heel wat topspelers fan van de Portugees, Zlatan Ibrahimovic op kop.


Jürgen Klopp

Jürgen Klopp © EPA


De Duitser bezorgde Borussia Dortmund grote successen en probeert nu Liverpool naar nieuwe triomfen te leiden. Daar kondigde hij zich aan als 'The Normal One', maar dat klopt niet helemaal. Klopp coacht ook bij The Reds in zijn bekende enthousiaste stijl, viert uitbundig doelpunten en jut graag de fans op. De Duitser dolt ook graag eens met zijn spelers, zo zette hij Firmino ooit voor schut met een panna op training.


Marcelo Bielsa

Marcelo Bielsa © EPA


De bijnaam 'El Loco' zegt het eigenlijk al. 'De Gek' is een Argentijnse voetbalcoach die door velen als geniaal wordt beschreven en voor Pep Guardiola een grote inspiratiebron was. Hij pakt graag uit met verrassende en (te?) vooruitstrevende tactieken. Bielsa staat er ook voor gekend om tijdens de wedstrijden altijd gehurkt toe te kijken. Daarnaast is hij heel principieel. Bij Lazio bolde hij het vorig jaar na twee dagen af nadat de club een belofte niet meteen nakwam.


Diego Simeone

Diego Simeone © EPA


De succescoach van Atlético Madrid, die de club naar verschillende prijzen loodste, is het schoolvoorbeeld van iemand die als een bezetene te werk gaat aan de zijlijn. Hij krijgt het voor elkaar dat zijn ploeg zich het vuur vanonder de sloffen loopt. De Argentijn gaat in al zijn passie soms wel heel ver en flirtte al enkele keren heftig met de grens van pure agressie. Zijn spelers dragen hem wel op handen.


Juan Antonio Anquela

Juan Antonio Anquela © RadioEstadio


Geen bekende naam, maar de Spanjaard heeft wel zijn plaats in deze lijst. Toen zijn ploeg Huesca onlangs nog streed om promotie naar de Primera Division, haalde hij na 55 minuten draaischijf David Lopez naar de kant. Die maakte met gebaren en woorden duidelijk dat hij niet opgezet was met de wissel. Anquela kon dat maar matig appreciëren en reageerde... met een kopstoot. Het incident ging viraal, Huesca slaagde er overigens niet in te promoveren.


Sergio Conceicao

Sergio Conceicao © Belga


De Portugees was een topvoetballer in zijn tijd, die in de herfst van zijn carrière de patron van Standard werd. Daar werd zijn temperament al meerdere malen duidelijk, onder meer toen hij zijn truitje in het gezicht van de ref duwde. Ook als trainer gaat hij al eens in de clinch met een collega of met journalisten. Zo weigerde hij te praten op een persconferentie nadat de vragen op een eerdere persconferentie aan zijn doelman hem niet bevielen.


Eziolino Capuano

Eziolino Capuano © Belga


KAS Eupen verraste op zes september door de kleine en flamboyante Italiaan aan te stellen als coach. In eigen land was de man, die fervent fan is van catenaccio, een clubhopper zonder weerga in de lagere reeksen. Bij de club uit de Oostkantons bleef hij dan ook maar 19 dagen aan de slag, genoeg tijd om uit te pakken met ultradefensief voetbal en veel Italiaanse opera langs de lijn.


Antonio Conte

Antonio Conte © EPA


Zonder twijfel een van de meest succesvolle coaches van het moment. Na successen met Juventus en uitstekende passage bij de Italiaanse nationale ploeg ging hij vorige zomer aan de slag bij Chelsea. Ook daar stal hij de show met zijn energieke stijl van coachen en vooral zijn vreugde-uitbarstingen. De Italiaan ging bijvoorbeeld al aan de reservebank hangen.


Felix Magath

Felix Magath © EPA


De Duitser liet zijn ploegen voetballen volgens enkele duidelijke principes: discipline en fysiek. Om ervoor te zorgen dat zijn ploegen in optimale conditie verkeerden, kreeg hij bij Wolfsburg de toestemming om een trainingscentrum van 27000 vierkante meter in te richten, compleet met klimrekken en kopgalg. Daarnaast mocht hij een berg aanleggen rond Wolfsburg, speciaal voor duurlopen. Survival of the fittest.


Nieuws

Meer nieuws

Het beste sportaanbod vind je op ProximusTV

Dossiers

Top