Vreemde vogels in de JPL

Profvoetballers worden vaak over dezelfde kam gechoren, maar er zijn heel wat uitzonderingen. Ook in de Jupiler Pro League zijn er spelers en trainers die eruit schieten omwille van hun karakter, hobby of afkomst. Een overzicht.

Alexander Scholz

Alexander Scholz © Belga

De Deen is al enkele jaren een vaste waarde in de Jupiler Pro League, eerst bij Lokeren en dan bij Standard. De verdediger is echter geen typische profvoetballer. Zo trok hij in 2013 in zijn eentje naar... de Kilimanjaro. Tijdens de beklimming las hij boeken van filosofen zoals Sartre en Rousseau. Ook geen Carré voor Scholz, in het weekend gaat hij liever op culturele citytrip naar Parijs met zijn oma.

Dylan Lambrecth

Dylan Lambrecth © Belga

Niet aleen de schrijfwijze van zijn achternaam is apart, zijn loopbaan is dat eveneens. Na zijn opleiding in Genk dwaalde de spits met overgewicht rond in de lagere reeksen, tot het grote Anderlecht hem plots weghaalde bij amateurclub Luik. Spelen in Brussel zit er echter niet in, want hij werd meteen uitgeleend aan Roeselare en Union.

Zotsara Randriambololona

Zotsara Randriambololona © Belga

Elke Belgische voetbalcommentator hield zijn hart vast toen Antwerp hem voorstelde. De aanvaller met de onuitspreekbare naam kwam over van Excelsior Virton. Naast zijn naam is ook zijn nationaliteit een zeldzaamheid in de Belgische eerste klasse. De spits komt namelijk uit voor Madagaskar.

Guillermo Ochoa

Guillermo Ochoa © Belga

Een cultfiguur in thuisland Mexico, want de nieuwe doelman van Standard is een buitenbeentje. Zo staat hij erom bekend steeds tequila in huis te hebben, "voor zijn vrienden die op bezoek komen, ook al drinkt hij het zelf niet". Daarnaast circuleerde ooit het (foute) gerucht dat hij zes vingers heeft, en koos hij in Luik rugnummer 8 omwille van zijn naam (ocho betekent 8 in het Spaans).

Luis García

Luis García © Belga

Midden tussen de jonge Afrikanen en uitgezwermde Vlamingen bij Eupen loopt Luis García rond. De Spaanse stilist kende een lange carrière in Spanje. Na zijn opleiding bij Real Madrid volgden Real Murcia, Mallorca, Espanyol en Real Zaragoza. In de Oostkantons moet hij de vele jonge talenten met raad en daad bijstaan.

Mircea Rednic

Mircea Rednic © Belga

De Roemeense trainer had in het verleden Standard en KAA Gent onder zijn hoede en verrast nu met Royal Excel Moeskroen. Maar Rednic is ook geen gewone man. Hij is miljonair, rijdt rond met een Bentley en was in Roemenië zelfs een kolonel in het leger. Nu voert hij de troepen van Moeskroen aan.

Ryota Morioka

Ryota Morioka © Belga

De Japanner is sinds deze zomer de draaischijf van Waasland-Beveren, dat een recordbedrag neertelde voor hem. Tot zijn elfde stond hij echter nog in doel, maar nadien vond hij zijn plek op het middenveld. Via het Poolse Slask Wroclaw belandde de tweevoudige international op Freethiel.

Frank Boeckx

Frank Boeckx © Belga

Een Bourgondiër die graag een pintje pakt en een uitgebreide platencollectie heeft. De huidige doelman van Anderlecht was echter bijna profvoetballer af na een fiasco bij Antwerp. Hjj plande een trip met de rugzak door Zuid-Amerika, tot Anderlecht plots aan de telefoon hing. En maar goed dat hij toen niet vertrok, want vorig seizoen was hij een sleutelpion bij paars-wit.

Marco Ilaimaharitra

Marco Ilaimaharitra © Belga

Net als bij Randriambololona sloeg de stress menig journalist om het hart toen Charleroi hem wegplukte bij Sochaux. De nog steeds maar 22-jarige speler was een Franse belofteninternational en speelde reeds 100 wedstrijden op het profniveau. Op Mambourg liet hij meteen een goede indruk na.

Lukasz Teodorczyk

Lukasz Teodorczyk © Belga

Een arrogant persoon, die in zichzelf gekeerd is. Zo werd de Poolse aanvaller van Anderlecht omschreven toen hij vorige zomer in het Astridpark neerstreek. Dat imago klopte niet helemaal. Tegenover de pers is hij kil, maar binnen de spelersgroep is hij een lolbroek. Zo gaf hij ooit een Poolse journalist een veeg uit de pan met de telefoon van Boeckx.

Jordi Vanlerberghe

Jordi Vanlerberghe © Belga

Hoewel de meeste voetballers hun vrije uren vullen met FIFA spelen, heeft Vanlerberghe een andere hobby. De verdedigende middenvelder van Club Brugge is namelijk een begenadigd pianospeler. Zijn idool is dan ook niet Ronaldo of Zidane, maar pianist Jef Neve. De kleedkamer van Club Brugge is een virtuoos rijker.

Nieuws

Meer nieuws

Het beste sportaanbod vind je op ProximusTV

Dossiers

Top