Diego Simeone = mister Europe! © Photo news

Wegens zijn schorsing moet Diego Simeone woensdagavond vanuit de tribunes toekijken hoe zijn Atlético Madrid het opneemt tegen Olympique Marseille in de finale van de Europa League. Geen enkele trainer kan betere statistieken voorleggen in Europese wedstrijden.


Atlético Madrid staat woensdagavond in zijn vierde Europese finale in zes jaar tijd. Sinds hij in december 2011 aan het roer kwam, reeg Diego Simeone de successen aan elkaar, met winst in de Europa League in 2012, de Spaanse landstitel in 2013-2014, de Copa del Rey in 2013, twee Spaanse Supercups in 2012 en 2014 en twee (weliswaar verloren) finales van de Champions League als hoogtepunten.

In de finale van de Europa League van dit jaar in Lyon kan de Argentijnse trainer zijn Colchoneros niet aansturen vanaf de zijlijn, want zijn uitbarsting tegen Arsenal kwam hem op een schorsing te staan. Zijn imposante assistent German 'Mono' Burgos neemt het van hem over in de dug-out. Het neemt niet weg dat geen enkele trainer zo'n Europees palmares kan voorleggen als de 48-jarige Argentijn.

Sinds hij in december 2011 in dienst kwam bij Atlético, zit hij al aan 79 wedstrijden in de Champions en Europa League. Unai Emery zit er aan 74 (met Valencia, Spartak Moskou, Sevilla en PSG), José Mourinho coachte 67 Europese wedstrijden (met Real Madrid, Chelsea en Manchester United).

Van alle trainers die sindsdien meer dan 50 Europese wedstrijden op hun actief hebben, haalt Simeone ook het hoogste percentage overwinningen: met 62% doet hij zelfs beter dan Pep Guardiola die met FC Barcelona, Bayern München en Manchester City aan 58,3% komt.

(DC/Source: L'Equipe/Picture: Photo news)