Waar blijft Jacques Zoua? Brys doet situatie rond zijn Afrikaanse kampioen uit de doeken

Begin oktober maakte Beerschot Wilrijk bekend dat Jacques Zoua transfervrij naar het Kiel kwam. De komst van de spits schepte meteen heel wat verwachtingen, want enkele maanden voordien had de ex-speler van onder meer Basel, Hamburg, Ajaccio en Kaiserslautern nog de Africa Cup op zak gestoken met Kameroen. Maar drie maanden later heeft Zoua nog steeds geen minuut gespeeld in de competitie.

Ook voor de inhaalmatch tegen Tubize was er geen plaats het wedstrijdblad voor Zoua; ondanks een speelverbod voor Mbombo. We vroegen coach Marc Brys na de match naar de paraatheid van zijn Afrikaanse kampioen. "Zoua is fit en hij traint voluit mee", opende de coach. "Maar hij heeft een geweldige achterstand en hij is nog steeds niet wedstrijdfit. Deze week speelde hij mee in een oefenduel tegen de beloften van Berchem en daar zag je ook dat hij nog niet wedstrijdfit is. We hopen dat hij snel paraat is, maar het is nog even wachten."

Toch lijkt het opmerkelijk dat een speler van een dergelijk niveau niet sneller op een competitief niveau geraakt. "Hij werkt nochtans hard", vervolgt Brys. "Hij doet er alles voor en hij staat scherp, alleen is hij al drie keer hervallen in een kwetsuur en heeft hij een enorme angst om terug kracht te zetten op zijn quadriceps. Daardoor loopt hij altijd een klein beetje mank en komt hij niet volledig op snelheid. Hij moet er nu eerst voor zorgen dat hij die angst achter zich kan laten."