Lierse zeker van het behoud; OHL kan straks als eerste alle scenario's overboord gooien © Tom Bergs

KSV Roeselare verloor zaterdag met zware 1-4 cijfers van Union SG en veroordeelde zichzelf zo tot de play downs. Nieuws dat in Lier met gejuich onthaald werd, want de 'Pallieters' zijn nu ook zeker dat ze niet tegen de degradatie zullen moeten vechten. Toch is het OH Leuven dat straks als eerste echt zekerheid kan krijgen over haar seizoenslot

KSV Roeselare, Union SG, KVC Westerlo en AFC Tubize zullen in de play downs uitmaken wie er na dit seizoen degradeert naar de hoogste amateurliga. Voor Cercle Brugge, Beerschot Wilrijk, OH Leuven en Lierse betekent dit dat ze nu al met (sportieve) zekerheid ook volgend seizoen in het profcircuit actief zullen zijn.

De vier teams die al zekerheid hebben over het behoud, hebben wel nog allemaal een kans om te promoveren naar de JPL. Beerschot Wilrijk won de eerste periode en speelt al zeker de promotiefinale en de drie andere teams maken mathematisch nog allemaal kans op het tweede ticket.

Waterkansje

OH Leuven kan straks wel als eerste Proximus League-team zekerheid krijgen over haar lot voor het volgende seizoen. Als de troepen van Nigeal Pearson niet winnen van Lierse, dan zijn zij als eerste 100% zeker van een plaatsje in de Proximus League voor het seizoen 2018 - 2019. Bij winst op het Lisp blijven ze een miniem waterkansje behouden op de tweede periodetitel.