KV Mechelen stapt naar het BAS én het sleept de KBVB voor de rechter © Guy Milis

Ook dit jaar zorgen de licenties voor heel wat juridisch getouwtrek. Nadat AFC Tubize zich als 'tussenkomende partij' opstelt rond de licentieprocedure van Lierse bij het BAS, waagt ook KV Mechelen haar kans bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. De JPL-degradant eist dat de licentie van Moeskroen herzien wordt.

KV Mechelen kondigde het nieuws dinsdagochtend aan via de officiële website. De club voegde er ook nog aan toe dat het een kort geding start tegen de KBVB om meer transparantie in het Belgische voetbal te vragen.

“Tot we zeker zijn dat bij toekenning van de licenties de voorwaarden gerespecteerd werden, willen we als zeventiende club in 1A aantreden", klinkt het bij de club. "We wensen ook meer transparantie in het Belgische voetbal.”

Hieronder vindt u enkele passages uit het communique dat Malinwa de wereld in stuurde.

Er werd een speciale vergadering (raad van bestuur) van de Pro League samengeroepen, dit in aanwezigheid van de licentiemanager van de KBVB. Ondanks het feit dat een grote meerderheid van ploegen vinden dat de “normvervaging” nu dringend aangepakt moet worden, kregen we geen gehoor. In een volgende stap werd het Bondsparket, de Licentiemanager en de Licentiecommissie formeel aangeschreven om de licentieproblematiek aan te kaarten. KVM heeft ook concrete en gemakkelijk te realiseren onderzoeksmaatregelen voorgesteld, zoals het horen van gewezen trainers en medewerkers van o.a. Moeskroen.

Van het kastje naar de muur

KVM kreeg het gevoel dat zij van het kastje naar de muur werd gestuurd en dat niemand binnen de bond de problematiek echt wou bekijken. Het Bondsparket verklaarde zich onbevoegd. De Licentiemanager verwees door naar de Licentiecommissie. De Licentiecommissie reageerde niet op de brief en gaf geen enkel gevolg aan de door KVM voorgestelde onderzoeksmaatregelen. Intussen kregen alle ploegen uit 1A hun licentie voor komend seizoen
.

De wijze waarop het dossier werd aangepakt bij de KBVB roept diverse vragen op. KVM wil de nodige transparantie en zekerheid dat de licentietoekenningen in het verleden en heden correct zijn gebeurd.

17 clubs in 1A

KVM ziet zich ook genoodzaakt om een kort geding procedure op te starten tegen te KBVB. Dit met de vraag om, tot met zekerheid kan worden vastgesteld dat bij toekenning van de licenties de licentievoorwaarden gerespecteerd werden, KVM verder te laten aantreden in 1A. Als zeventiende club in 1A dus. Deze procedures zullen ongetwijfeld enkele weken in beslag nemen.