COMPETITIEFORMULE 1B

Het kampioenschap van de “Proximus League” bestaat uit twee periodes van 14 speeldagen waarbij de acht clubs elkaar tweemaal treffen (thuis- en uitwedstrijd).

Aan het einde van elke periode kwalificeert de eerst geklasseerde club zich voor de finale. Indien er eenzelfde puntenaantal bijeen werd gesprokkeld, zal het klassement als volgt bepaald worden: overwinningen, doelpuntensaldo, aantal gemaakte doelpunten.

De finales bestaan uit een heen- en terugwedstrijd, waarbij de hoogste geplaatste club uit het uiteindelijke klassement de heenwedstrijd op verplaatsing speelt en de terugwedstrijd op eigen veld. De wedstrijden worden gespeeld volgens het bekerprincipe, waar bij een gelijke stand het aantal doelpunten buitenshuis als eerste doorwegen. Indien er dan nog sprake is van een gelijke stand, worden verlengingen gespeeld en indien nodig strafschoppen getrapt om de uiteindelijke kampioen te bepalen.

Indien eenzelfde club beide periodes wint, zullen de finalematchen niet plaatsvinden en promoveert deze club onmiddellijk naar de Jupiler Pro League.

Indien de winnaar van één van beide periodes geen 1A licentie heeft aangevraagd of indien deze definitief niet werd toegekend, indien er een transferverbod werd opgelegd of indien de infrastructuur niet voldoet aan de criteria van de Jupiler Pro League, dan zal deze club de finalewedstrijden niet mogen betwisten. In dat geval zal de winnaar van de andere periode promoveren.

Het uiteindelijke klassement wordt bepaald op basis van de geaccumuleerde punten tijdens de 2 periodes. Zonder rekening te houden met de kampioen (bepaald op basis van de criteria hierboven genoemd), zullen de drie best geklasseerde clubs (op voorwaarde dat zij voldoen aan de licentievoorwaarden) deelnemen aan de Jupiler Pro League POII en mee strijden om een Europees ticket.

De vier overige clubs zullen de Play downs spelen (zes speeldagen van twee wedstrijden): de clubs starten deze Play downs met 50% van de gesprokkelde punten in de reguliere competitie, waarbij de laatst geklasseerde aan het einde van de zes speeldagen zakt naar de eerste divisie amateurs.

Top